logo

Księga gości

Jako nowoczesna rodzina, chcemy dać Państwu możliwość pozostania w kontakcie z nami. Zapraszamy do podzielenia się opinią na temat naszej strony i na tematy poruszane na tych stronach.

Nazwisko/ksywka:
E-Mail:
Strona www:
Komentarz:

1 2 3 4  5 6 7 8 
31)
2012-11-04 19:43.13
Sława

Witam ponownie, czytając wasze opisy wiele się można nauczyć, bardzo ładnie opisane etapy waszej pracy,chodzi mi o procenty w nalewkach jak to obliczyć? Podam przykład:
1,5 kg aronii
6 pomarańczy-sok
3 litry wody
1,5 kg cukru
2 cytryny
wszystko gotujemy do ostudzonego soku dodałam
0,75 litra spirytusu---resztka
miał być sok ale znajoma namówiła mnie że można zrobić nalewkę-syn posmakował i stwierdził że ma jakieś 19%
cóż nalew mam zrobiony z kilograma aronii ale na nią trzeba długo czekać a tą można popijać już niedługo,
próbowałam z liśćmi z wiśni ...taka sobie mnie nie smakuje, moi znajomi twierdzą że jest dobra ..
Więc będę wdzięczna za informację jak Państwo obliczają te procenty-dziękuję z góry- pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego.

My procenty liczymy na dwa sposoby.

Jeśli do nalewki został dodany tylko spirytus 95% to można prosto obliczyć z rozcieńczenia.
Tzn. ilość końcowa nalewki podzielona przez ilość wlanego spirytusu daje krotność rozcieńczenia.
Np. wlewając 3 litry wody i sok z 6 pomarańczy oraz 0.75 litra spirytusu da około 4 litry nalewki.
Czyli 4 / 0.75 = 5.33 czyli spirytus został rozcieńczony około 5.33 razy więc końcowe stężenie w nalewce jest równe
95% / 5.33 = 17.8%.

Jeżeli do nalewki użyta była również wódka to sumujemy ilość czystego alkoholu w każdym składniku. Tzn.
zakładając, że otrzymaliśmy 1.5 litra nalewki biorąc do niej 0.5 litra wódki i 0.5 litra spirytusu to mamy:
ilość czystego alkoholu z wódki = 0.5 * 40% == 0.5 * 0.4 = 0.2 litra
ilość czystego alkoholu ze spirytusu = 0.5 * 95% == 0.5 * 0.95 = 0.475 litra
Czyli w 1.5 litra nalewki mamy razem 0.675 litra czystego alkoholu - czyli czysty alkohol rozcieńczyliśmy
1.5 / 0.675 = 2.22 razy czyli końcowe stężenie w nalewce jest równe
100% / 2.22 = 45%

Realne stężenie w nalewce jest mniejsze bo obliczenia pomijają fakt, że spirytus 'traci' trochę procentów podczas rozcieńczania (zjawisko kontrakcji objętości) ale przede wszystkim część alkoholu pozostaje w owocach nie przechodząc do nalewki.


32)
2012-10-28 21:14.16
Sława

Witam na Państwa stronę trafiłam przypadkowo, podziwiam i jestem pod wielkim wrażeniem i nie ukrywam że jestem początkującym w tej dziedzinie, życzę Państwu wszystkiego dobrego i nie ukrywam że jeszcze tu wrócę-pozdrawiam serdecznie.

33)
2012-09-20 20:14.53
chomusia35
ue.pw<AT<mohcaoj
Witam bardzo serdecznie. Bardzo podoba mi się Państwa stronka. Sama jestem pasjonatką w robieniu nalewek. Właśnie skorzystałam z Waszej wariacji na temat nalewki jagodowej ze śmietaną. Podzielę się wrażeniami jak już będzie gotowa. Pozdrawiam, Joanna

34)
2012-09-10 5:21.31
nuta
moc.liamg<AT<lpatun
Witam,
A gdzie można kupić taki lejek, którego używacie?
:)

Nasz lejek kupiliśmy na pobliskim bazarze w budce z drobnym sprzętem AGD.

35)
2012-09-09 2:44.02
Melon
moc.liamg<AT<373nolem
Bardzo fajna stronka :)
Jako początkujący nalewkowicz popłynałem w podróż w dziale, ktory obecnie stał się moim nowym obszarem zainteresowań. Nalewki.
Podziwiam czerpiąc tym samym pomysły na swoje wariacje. Pozdrawiam ciepło :)

36)
2012-06-30 16:11.36
Aj
moc.liamg<AT<iksrobaz.ja
Szanowni Państwo
Gratuluję strony. Zapoznałem się z nią z dużą przyjemnością.
Sam robię nalewki od ok 15 lat. Troszeczkę staram się propagować tę zapomnianą sztukę wśród znajomych.
W ramach dobrej zabawy uzyskałem nawet \"tytuł\" podczaszego Księstwa Opolskiego.
Przecież już nasi przodkowie w dworach szlacheckich .....
Również pod strzechami też sporządzano stosowne trunki.
Wyprodukowałem ok 130 różnych smaków. Znaczna część to sprawdzone przepisy (posiadam bardzo bogatą literaturę na ten temat) ale są również moje eksperymenty - nie ukrywam, że niektóre bardzo udane.
Moim marzeniem jest jasna sytuacja prawna dot. możliwości samodzielnej produkcji spirytusu - nalewka od a do z - to jest to - na ten temat udzieliłem nawet wywiadu dla gazety prawnej w 2010 roku, numer weekendowy chyba z dnia 7 lutego.
Osobiście preferuję jednorodne nalewki owocowe ale polecam również ziołowe.
Jeszcz

37)
2012-04-02 21:48.33
nurekpsp
lp.pw<AT<oruibnairolf
Witam Państwa. Gratuluję fajnej stroyy i wesołej kochającej się rodzinki! Szukam przepisu na nalewkę z suszonych fig, oraz suszonych śliwek. Czy dysonują Państwo sprawdzonym przepisem. Pozdr. Florian tel. 607111310

38)
2012-02-08 11:24.29
ania

czy gotowe nalewki można przechowywać w szklanej witrynie, czy dostęp słońca nie będzie dla nalewek szkodliwy?

Raczej wszyscy zalecają aby gotowe nalewki trzymać w ciemnym miejscu. Na świetle szybciej mogą zmieniać się kolory, np. pigwówka ze słomkowej zmienia barwę na kolor mocnej herbaty, czerwone nalewki mogą uzyskać kolor brunatny. Poza tym większe są skoki temperatury co może spowodować gorsze ułożenie i wyrównanie smaków w nalewce.

39)
2012-01-24 21:36.15
rafnow6

A nalewki cytrynowej nie robicie?

Nalewkę cytrynową robimy w wersji zwanej "Aptekarską" lub "Farmaceutów" (czyli z dodatkiem mleka).

Jeżeli chodzi o turnieje, to na razie nie czujemy potrzeby współzawodnictwa, wystarczają nam opinie znajomych. Poza tym z dwoma maluchami i jednym dzieckiem niepełnosprawnym jesteśmy mało "mobilni".

Pozdrawiamy,
Ewa i Ryszard

40)
2012-01-18 21:17.41
rafnow6

Jestem pod wilkim wrażeniem widząć wasze skarby zamknięte w butelce i słiku, czy bierzecie jakieś udziały w konkursach na nalewki?
Pozdrawiam

1 2 3 4  5 6 7 8